7 Kasım 2014 Cuma

Jeans'in Türkiye Ve Dünyadaki Gelişimi

Kot, İngilizce’deki Denim kelimesinin Türkçe’deki karşılığı olarak kullanılır. Kot sözcüğünün Türkçe’ye yerleşmesinin asıl nedeni ise, bu ismin Türkiye’de blucini üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır.
Kot kelimesi, Türkiye’ye Fransa’da görüp beğendiği blucini Türkiye’de üreten Muhteşem Kot ’tan yadigârdır. 1940′lı yılların sonlarına işçi ve köylüye giydirebilecek ucuz fakat dayanıklı bir ürün arayışına giren Kot, Fransa’ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye’de üretmeye karar verir.
3 yaşındayken Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç edip Edremit'e yerleşen, ilk ve orta öğrenimden sonra terzi çıraklığına giren Kot, kendini mesleki olarak geliştirmek için dönemin en iyi terzilik okullarından biri sayılan La Deveze Derrox’a gitmişti.
Türkiye’ye döndüğünde orada görüp tanıdığı bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar.
Ancak 80′li yıllar yani Özal dönemine gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık 2. sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir.




Peki, kotun dünyadaki gelişimi
Onda da Türkiye izlerine rastlamak mümkün. Blucinin kumaşı ilk olarak Anadolu’da üretilmiştir. Beyaz ve mavi pamuklu kumaşlar önce Fransa’ya, oradan İspanya’ya ve Amerika’da ki kolonilerine gitmiş ve Amerika’nın San Francisco şehrinde blucine dönüşüp tüm dünyaya yayılmıştı.

Terzi Jacob Davis ürettiği pantolonlardaki dikişleri perçinlerle sağlamlaştırır. Kumaşı aldığı toptancısı Levi Strauss’a ortaklık teklif eder ve kıyafet tarihine damgasını vuracak süreç başlar.

18 ay içinde 200 adet satan pantolonlar hem yumuşacık hem ölesiye sağlamdır. Çok geçmeden vaziyete uyanan terzileri gören Davis telaşlanır ve 68 dolarlık patent masrafını ödeyerek patenti alır.

Patenti alınan “işçi tulumu”, bakır perçinli modern efsanenin doğumu olur. Üretildiği denim özel mavi kumaş ise 18. Yüzyılda Hindistan, Anadolu ve Fransa’dan geçen bir yolculuk yapar.


1940’larda reklamlarda blucin Vahşi Batı imajıyla özdeşleşmişti. Levi’s’ın 50 yıllık standart bileşenleri. Sol cebin kenarına asılan “Red Tab” etiketi 1936’dan beri var; kırmızı zemin üzerinde büyük , beyaz harflerle LEVI’S yazısı, hakiki pantolonu rakiplerden ayırır.


Little Big


LittleBig By LTB denim markası olan kot 1994 yılında kurulan ve merkezi İstanbul’da, Türkiye’de.
Marka bir denim üreticisi olarak 1948 yılında kurulan Şirketler Çak Grubu, aittir. LTB yılda konfeksiyon 17 milyon adet üretiyor.
LTB By LittleBig 67 mağazaları aracılığıyla müşterilerine hizmet vermektedir Türkiye'de bunlardan 33 - İstanbul. LTB zamanda ülkeler dâhil / şehirler dünyada 18 mağazası var:
Roma
Amsterdam
Budapeşte
Köln - Berlin
Moskova - St.Petersburg - Kazan
Bükreş
Zagreb
New York
Dubai
Cidde - Riyad
Johannesburg
Kolombiya (Medellin)


Yılında Avrupa, LTB’nin ana dağıtım ofisi dayanır Hollanda; hangi da dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde markanın diğer mağazalarına giysiler sağlayan İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, Rusya, Romanya, Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan . Ise ABD, ana ofisi bulunan New York . LittleBig By LTB'nin ürünleri dünya çapında 62 ülkede bulunabilir.
LittleBig By LTB almaya hak 15 markalardan biri olan Turquality akreditasyonuna; amacı tanınmasını ve farkındalık kalite imajını güçlendirmek ve geliştirmek için Türk markaları.
Ilerleyen ABD'de halen devam etmektedir. Yerel halkın yanı sıra New York, dünyaca ünlü yıldızlı LTB dükkânını ziyaret SOHO - New York de. Içinde dükkân, Los Angeles ve depo New Jersey ülke genelinde seçilen mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde LittleBig ürünleri ile LTB ulaşan kolaylaştırır.
Little Big jean konusunda dünyada birçok jean markalarından daha önde ve ilerde dünya da 1.000.000 jean satan LTB dünyanın ileri gelen Jean markalarının arasındadır.

Genelde çok satan LTB 2010 yılında biraz düşüşe geçse de 2013 ve 2014 yıllarında çok iyi bir performans grafiği çizmişlerdir. LTB her zaman çok iyi bir firma olup Jean konusunda da çok iyi bir grafiği vardır. Satış grafiği de çok iyi olan LTB hiçbir zaman kötü durumlara düşmemiştir. LTB her sene çok fazla satış yapıp milyonlarca jean satmışlardır. Bu jeanları çok fazla üretip çok fazla satmaları çok büyük bir başarıdır ve bu başarıyı yakaladıkça daha da fazla jean satmışlardır.

Mavi Jeans

Türkiye’den dünyaya açılan ilk moda markası olan Mavi, 1991 yılında İstanbul’da kuruldu. 18 yıldır Türkiye’nin lider markası olan Mavi bugün; ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Avustralya ve Rusya’nın aralarında bulunduğu 50 ülkede 341 shop 5.000’e yakın noktada müşterileriyle buluşuyor.
1996 yılında yurtdışına açılan, New York, Vancouver, Berlin, Frankfurt, Dusseldorf, Dietzenbach, Hamburg , Oberhausen, Leipzig, Münih, Bremen, Münster, Dubai ve Moskova’da flagship mağazaları bulunan Mavi, kendi perakende ağının yanı sıra, Nordstrom, Urban Outfitters, Peek&Cloppenburg, Lord&Taylor ve David Jones gibi dünyanın en önemli zincir mağazalarında, premium ve high end markalarla birlikte satışa sunuluyor.
Mavi’nin felsefesi, mükemmel fit’e sahip jeans’lerinin ve blue jeans kültürünün etrafında, Akdenizli bir moda markası yaratmaktır. “Perfect Fit” anlayışı, Mavi’nin bir jeans markasından global bir moda markasına doğru gelişiminde büyük önem taşır. “Perfect Fit” Mavi için, bir jeans’in kişinin hayat tarzımı birebir yansıtıması, kalite beklentini eksiksiz karşılaması ve giyim tarzı ve üzerine tam uyması anlamındadır.
“Ürünü markaya tasarım taşır” anlayışını benimseyerek; çok-kültürlü bir tasarım ekibi yaratan Mavi, bugün dünyanın dört bir yanından tasarımcı ve danışmanlarla işbirliği yapıyor. Dünyanın en iyi jeans tasarımcısı olarak bilinen Adriano Goldschmied, mükemmel kalıpların kraliçesi Venucia de Russi ve ilk defa bir blue jeans markası için koleksiyon hazırlayan Rıfat Özbek ve ilk kez bir Türk markası için tasarım yapan Hüseyin Çağlayan Mavi’yle buluşan önemli isimler arasında yer alıyor.

Yapılan araştırmalara göre Mavi, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da en iyi markalar arasında dikkat çekiyor. 2006 yılında Time Dergisi Mavi’yi “Dünyanın en iyi 16 Jeans markası” arasında gösterdi. 2004 yılında Amerikan Cosmogirl Dergisi’nin okurları Mavi’yi “En Seksi Jeans” seçti. Mavi Jeans, Kanada’nın en çok satan haftalık gazetelerinden Georgia Straight’in, “Best of Vancouver 2009” araştırmasında “en popüler jeans mağazaları” arasında gösterildi. Dünyaca ünlü Sportswear dergisinin jean sektörüyle ilgili yaptığı Pazar araştırmasında Almanya’da en iyi jean markası, en dost canlısı marka ve en iyi ortak seçildi. 



Çok Oluyoruz, Çok İleri Gittik, Kafana Göre ve Burası İstanbul kampanyalarıyla gündem yaratan Mavi’nin hayranları arasında Avril Lavigne, Kate Winslet, Juliette Lewis, Hillary Duff, Jason Biggs, Annie Lenox, Billy Zane, Julia Stiles, Lady Gaga, Fergie, Stephen Amell, Hayden Panetterie, Zac Efron, Jessica Alba, Fergie, Katherine Heigl, Jon Kortajarena, Adriana Lima, Francisco Lachowski, Sara Sampio ve Barbara Palvin gibi dünyaca ünlü isimler yer alıyor.